I år fyller Stavern kunst og kultur forening (SKK) 10 år! Vi hyller de tre oppstartskara i år, men både foreningen og hele Stavern har mange andre å takke før det! Her er historien.

 

År 1909. Dette året besluttes det å opprette et Statens kunstnerakademiCitadelløya.

År 1910. Flere hevder at året 1910 skulle få stor betydning for reisen frem til etablering av vår forening, og ikke minst for Stavern som kunstnerby. Da gjennomførte nemlig foreningen og interesseorganisasjonen for norske Bildende Kunstnere sin første utgave av et sommerakademi på Citadellet. Stavern m/omegn ble raskt et samlingssted for kunstnere av alle slag. Christian Krogh var en svært aktiv, og naturlig nok den viktigste ambassadør for stedet. Litt senere, med Herman Wildenvey som lokalt midtpunkt, lå veien åpen for Kunstnerbyen ved havet. Senere skulle dette bli et «livslangt» feriested for kunstnere.

År 1973 ble det i Galeiskur nr. 1 på Fredriksvern verft, holdt presentasjon av lokale bedrifter og stedets bank. Invitert billedkunstner, Jørund Seljestad, holdt salgsutstilling. Fredrik Blom var leder av foreningen Venner av Gamle Stavern og sto i spissen for arrangementet. Denne utstillingen dannet grunnlaget for etableringen av Utstillingsgruppen Venner av Gamle Stavern.

År 1974 flyttet Utstillingsgruppen sine kunstutstillinger til Den Gamle Gymsal og den tilstøtende leiligheten i Annekset på Stavern torg. Lokalene ble leid av Stavern kommune. Det første året kunstutstilling ble gjennomført i Den Gamle Gymsal og leiligheten, startet med to separate utstillinger. Del 1 ble representert av lokale kunstnere og Del 2, av kunstnere fra Citadeløya. Etter en tid, ble Bildende Kunstneres Styre (BKS) koplet inn, hvor det ble etablert et fint samarbeid. Av øvrig anerkjente kunstnere, som har vært representert ved kunstutstillingene, kan bl.a. nevnes:

Johan Lie Gjemre - Solveig Kaurin - Odd Nerdrum - Torstein Rittun - Eva Dørje Berg
Cecilie Broch Knudsen - Jøran Flo - Kai Hoffstad - Camilla Prytz - Dagny og Finn Hall
Maud Gjeruldsen Bugge - Frans Widerberg - Thomas Widerberg - Nico Widerberg

 

År 1976-1988. Mange kunstnere etablerte seg i byen etter hvert, de fleste i det stille. Med åpningen av «Galleri Kringla» i 1976, ble Fritz Helge Nyegaard en inspirasjon for andre visuelle kunstnere. Flere fulgte i årene etter; Geir Jensen «Annekset» (1980), Iselin Bast «Havehuset» (1987) og «Galleri Laila» Leknes (1988) for å nevne noen.

År 1988. Lokale krefter brant for å skape ytterligere rom for kunst- og kulturlivet. Kåre Christoffersen tilbød Hotel Wassilioff som galleri for den første påskeutstillingen i 1988. Kjell Raugland og de ovennevnte kunstnerne bidro. Kunstnerbyen ved havet fester grepet, og forsterkes av kunst- og kulturaktiviteter tilknyttet nysatsningen Glade dager i Stavern. Igjen var Kåre sentral, og i dette prosjektet hadde han med seg bl a Arnt Schønning og driftsansvarlig på Citadellet, Jøran Flo.

År 1990. Ganske raskt åpnet Stavern Torg gymsalen og andre rom for kunstnere, og i Stavern rådhus etablerte Gruppe 90 og Stavern dukkemakeri seg. Det Gule Galleriet åpnet sine dører for kunstnere og kulturutøvere og Galleri Sensorium etableres. Det blir i det hele tatt et yrende liv og forventning om mer, og det tar ikke lang tid før høstutstillingen også blir en årviss aktivitet i Stavern.

År 1997. Stiftelsen Barakke 4 Stavern torg ble eier og driver av bygningene på torget, etter å ha leid disse fra Stavern kommune siden 1974.

År 2002. Da «leier’n» ble nedlagt, og «verftet» tok over, fikk man flere lokaler å velge blant. Flere av de allerede nevnte kunstnerne, samt Jan Warholm og Kai Hofstad, etablerte seg på verftet. Enkelte lokaler sto fortsatt tomme, og potensialet for å inkludere disse lokalene i påsken, sommeren og høstuka ble åpenbart for mange. Tilreisende, og lokale kunstnere uten faste gallerier, så verftet og Stavern som et godt sted å vise sin kunst og sitt håndverk. I denne perioden kommer også Odd Nerdrum og hans elever (memorosa-gruppen) i til området, som også så etter plass for å stille ut. Tankene om et julemarked var også i emning. Behov for samarbeid og koordinering ble nå ganske påtrengende.

År 2004. Kombinasjonen av Citadellet, Fredriksvern verft, kunstnermiljøet i Stavern og publikums respons gjorde at Norsk kulturråd i 2004 kontaktet en av kunstnerne, Jan Olav Forberg, om fordeler med en forening. En forening med organisasjonsnummer kunne da søke om støtteordninger og tilskudd. Stavern Kunst blir etablert for å ivareta kunstnere og gallerier på veftet og i byen via nettside, markedsføring og brosjyrer for sesongen, men den formelle delen ble utsatt. Øyunn Winther var også en av aktørene i Stavern kunst. Hennes firma og evne for tilrettelegging åpnet opp for koordineringsmuligheter med Forsvarsbygg. Alle tilgjengelige lokaler ble tilrettelagt for gallerier. Utstillingene i påsken, på sommeren og i høstferien fikk god driv.

År 2007. Vi får det første julemarkedet på Verftet.

År 2011 lørdag 2. juli, ble Nico Widerbergs skulptur, «Samlet» avduket av Utstillingsgruppen på Stavern torg. Skulpturen er Gruppens gave til Stavern by. Ved avdukingen av skulpturen og påfølgende separatutstilling av Nico Widerberg, ble Utstillingsgruppens 38-årige virke som kunstformidler, avsluttet. Av overskuddet fra kunstutstillingene, er betydelig beløp pløyd tilbake til Gamle Gymsal og Annekset.

År 2014. Stavern kunst, med Øyunn som tilrettelegger og de etablerte kunstnere som kunstnerisk råd, koordinerte kunst- og gallerimiljøet frem til 2014. Hun måtte da prioritere eget firma, Forsvarsbygg hadde ikke kapasitet til å ta seg av koordineringen og kunstnerne ønsket seg mer tid til sin kunst og sine gallerier. Hvordan skulle dette nå koordineres og driftes?

Fremleie på Forsvarsbyggs vegne krever et organisasjonsnummer, og det var i tillegg et sterkt ønske om å fortsette arbeidet med å etablere flere kunst- og kulturaktiviteter. Ønsket om å formalisere foreningen, utnytte lokalene som nå var etablert og få et styre uten «travle kunstnere» tvang seg frem. Dette ville åpne for inntjening til markedsføring og forhåpentligvis tid til søknader om stønader og tilskudd. Formalisering av foreningen MÅTTE prioriteres.

År 2015: Med stiftelsesmøtet 12. januar 2015 fikk vi vårt organisasjonsnummer, og en drift formalisert med vedtekter, styre og generalforsamling. Den første styreleder var Magnus Mackay, med Kåre Christoffersen og Kai Ottar Heier som styremedlemmer. Stavern kunst og kultur forening er etablert.

År 2020. Memorosa-gruppen, bestående av Øde Spildo Nerdrum, William Heimdal, Sebastian Salvo, Javier Adams og Nichollis Thurman, er samlet i Krutthuset under sommerutstillingen.

År 2015-2023. Flere av foreningens medlemmer er faste leietakere på verftet, og foreningen drives ved å fremleie «tomme» lokaler til gallerier under Påske-, Sommer- og Høstutstillinger. En forening som drives på frivillig basis har få krefter å spille på under de ferie-periodene disse utstillingene ligger i. Dette innebar at mye av arbeidet måtte betales for, i stedet for å drives på dugnad.

År 2023. Daværende styre i foreningen frasier seg ansvaret og mulighetene som lå i fremleie av utstillingslokaler. Det oppdraget ivaretas nå av fotograf Jakub Ismer, som har sitt eget kontor/galleri i Steinbrakka inne på Verftet.

År 2024. Formålet fra oppstarten av Stavern Kunst og Kultur forening er i praksis likt, men innholdet i kunst og kultur ble på årsmøtet noe spesifisert og lyder nå slik:

«Sentralt står ønsket om å videreføre tradisjoner og arrangementer som allerede eksisterer i Stavern […] etablere og promotere et bredt kulturliv i 5 definerte kunstretninger; visuell kunst, musikk, litteratur, scenekunst, og kunsten å foredle produksjonen fra bøndenes kultur. Gjennom utstillinger, medlemsmøter, festivaler, konserter, omvisninger, temakvelder […] være en sentral aktør og tilrettelegger for kunstnere, kulturutøvere og kulturlivsinteresserte. […] skape et bredt samhold og samarbeid blant medlemmene, knytte bånd mellom vårt kunst- og kulturmiljø og tilsvarende miljøer i inn- og utland, samt definerte tilskuddsordninger i offentlige organer og næringsliv.»

År 2025. Styret i foreningen håper 2025 blir et godt jubileumsår for oss som forening, og et rikt og hektisk kunst- og kulturliv i for kunstnere, utøvere og publikum i:

Stavern, den historiske kulturbyen ved havet - for ALLE, HELE året!