SKK-kunstnere i og rundt STAVERN SENTRUM

Publisert av Helge Krüger den 11.04.25. Oppdatert 22.04.25.

Dette er kunstnerne og galleriene med medlemskap i Stavern Kunst og Kultur som befinner seg i sentrum, og i området rundt Stavern by-kjerne. I tillegg er det på sin plass å trekke frem våre fantastiske forfattere i litteraturgruppa, nemlig STAVERNFORFATTERNE.

Galleri Sensorium, Marina Jensen og Inger Reime; Galleri med kunstnere fra nær og fjern, ofte nye pr utstillingsperiode gjennom året. Verftsgaten 2. Dette er gallerister med lang og solid kunsterfaring, og som har huset mange flotte kunstnere opp gjennom årene. Verdt å merke seg, er at Sensorium er blant de aller første gallerier som ble etablert permanent i Stavern, og det eneste som driver sitt galleri som et profesjonelt galleri. Marina er styreleder for galleriet, samt en særdeles dyktig sanger, Inger er den uvurderlige støttespiller som alltid møter deg på din banehalvdel og stiller opp for dine ønsker. Årets påskeutstillere på galleriet er AL DeLONER, RIKKE KNUDSEN og LINE BRYHNI MOEN (SKK-medlem).

Stavern Kunstgalleri Øyunn Winther Tollbodgaten 8. Var den som i sin tid var en av de viktigste personer i oppstarten av utstillingene inne på Fredriksvern Verft. Etter en fantastisk jobb med det, etablert hun Stavern Kunstgalleri, en butikk med både utstilte kunstnere og en rekke godsaker innen kunstyrket. Hun driver dessuten Visit Stavern, sammen med Yngve Rakke.

Anne-Gro Wiese er en av 8 kunstnere i det nyåpnede Ateliér Smuget, i bakgården Stavern Blomstermakeri / Rått og Sanselig. Hun har akkurat kommet i gang med malingen igjen, etter en alt for lang pause. Glad hun hadde Påskeutstillingen som mål, og føler hun kom sånn noenlunde i mål med bildene til utstillingen. Samholdet i gruppen, og de inspirerende timene med dem, var det som skulle til for å bli ferdig. Et slikt “push” var det hun trengte. En allsidig kvinne med bakgrunn fra arkitektbransjen, samtidig som hun er svært opptatt av å bidra i helsevesenet og i kulturlivets restaurantbransje.

Galleri Laila - Irene Leknes; Keramikk, holder til i Larviksveien 54, like før du entrer Stavern. Dette er et råskinn av en dame, som gjennom flere ti-år har vært en kunstner-bauta for mange av de kunstnere som har etablert seg i byen. Hun var blant de første som bidro under den første Påskeutstillingen tilbake i 1988. I år er hun etter sigende den eldste keramiker som fortsatt benytter samtlige dager i sitt verksted. Ryktet går om at dette er siste Påskeutstilling, men det har vi jo hørt før. Foreningen tror allikevel det kan være noe i det, denne gangen, så i år er det enda viktigere å hylle denne kvinnen som har gjort meget for kunsten, og i særdeleshet for keramikkens fremme. Årets gjesteutstiller, er ingen ringere enn barnebarnet; Kristine Johnsen Myhre, kunstnernavn HANSMARK.

.

Gruppe 90, en gjeng med glade kvinner og en mann som holder sammen og utvikler hverandre. Gruppen ble etablert i 1990, og har hatt en mengde kunstnere i sin hule hånd og verksted. Holdt utstillinger både påske, sommer og høst siden de etablerte seg, og intet unntak i år. Dette er årets utstillere, og noen ord om noen av de:

Erny Turid Nakim, en som har vært med siden starten, og meget anerkjent både i gruppen og av kunder! Hennes kort er utrolig populære, og vil også i år være mulig å slå kloa i.

Paal Berg, Hobbymaler, født i 1955, og drevet med kunstmaling siden 1993. Gått i lære hos kunstnere som bl a Kristian Ullenes, Hannemor Syrist, Rolf Sten Johannesen og Roar Johannesen. Maler som regel med akrylmaling, men har også prøvd olje.Laila Fresjarå Foldvik er en glad hobbymaler som elsker sterke farger, og soloppganger. Årets tema for meg er derfor Soloppgang ved Stavernsøya; Samme motiv/samme tre, malt i ulike varianter). Maler mest med akrylmaling, men bruker også olje. I tillegg selger hun boka si; Det stille mammaopprøret. Utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke, og er et oppgjør med dagens tidlige institusjonalisering av barndommen.

Åse H. Kjæraas har vært i Gruppe 90 siden 2015, men har tegne og malt lenge før det. Har tatt kurs i tegning, akvarell, perspektiv og faglære og bruk av diverse strukturteknikker på lerret. Hun er en hobbymaler, og maler mest med akryl og olje. Lager i tillegg smykker i naturstein og av naturperler.

Kari Dahl Teng, tok Statens kunstakademi i Oslo fra 1962-66, på billedhugger linjen hos prof. Per Palle Storm. Hun har flere kollektiv utstillinger i Galleri 1814 på Eidsvoll, samt noen i Mandal og Arendal. Separatutstilling i Galleri 1814, Eidsvoll, 1994. Studerte også praktisk pedagogikk, for deretter å arbeide i videregående skole, hvor hun gikk av etter 13 år. En mentor i Gruppe 90, der hun som pensjonist bruker tiden på egne malerier med olje.

Linda Moe Jacobsen har også sitt tilhold i den varme Gruppe 90-gjengen, og er en kunstner med nål og tråd. Har sydd egenkomponerte festdrakter siden 2016, og fått en stor kundegruppe, som stadig utvides. Har gått på bunadsopplæring i 4 semestre, men liker best å sette sammen egenkomponerte festdrakter. Alle blir ulike, og unike. Benytter kun kvalitetsmaterialer.

Annekset Keramikk - Keramikk - Ella Jørgensen, et verksted og galleri med lange keramiske tradisjoner. For første gang er hun eneste keramikker i dette galleriet, som tidligere har hatt Geir Jensen som drivkraft. Nå har Ella tatt over, og skal fylle lokalene med fantastisk keramisk kunst, med sin helt spesielle teknikk. Leire og larvikitt i skjønn forening, slikt blir det både kunst- og bruksgjenstander av. Hjertelig velkommen inn i den delen på torget i Stavern som peker mot Circle K.

Galleri Dampskipsbrygga, som holder til i 2. etasje i bygget avbildet til høyre her, er nytt av året. Det vil si, alleri Sensorium har hatt utstilling her tidligere, men dette begynner å bli en stund siden. Nå er det et Festlokale for The Grill Pit, og Stavern Kunst og Kultur har fått anledning til å bruke dette som både kunstgalleri og kulturstue, noe vi setter utrolig pris på. Det må nødvendigvis bli litt prøving, og sikkert feiling, før vi får lagt dette galleriet inn i “gangveien” for alle kunst- og kulturhungrige innbyggere og besøkende, men vi gjør et forsøk.

To lokale SKK-kunstnere stiller ut på Dampskipsbrygga i Påsken, og dette er:

Thor-Einar Nord-Varhaug, en kunstner som spiller på mange strenger, bokstavelig talt. En maler og tegner inspirert av Kittelsen, Nerdrum, Munch og universet. I tillegg tar han også elementer fra naturen, og former de til særdeles unike bruks- og pyntegjenstander. En meget spennende kunstner, og for mange et nytt bekjentskap. På de andre strengene er han visesanger, gitarist og poet som absolutt ikke går av veien for en sceneopptreden. Forhåpentligvis vil vi både se og høre mye til han i fremtiden.

Katarina Grazyna Krüger, en dekormaler og visuell kunstner. Kanskje en av landets dyktigste i sitt dekorerings- og restaureringsfag. Dekorert og restaurert Fritzøehus i mange år. To store kirkeoppdrag; Paulus og Torshov i Oslo. Lokalt har hun restaurert og dekorert Larvik kirke, Tjølling kirke og Hvarnes kirke. I mye av hennes dekormaling, er bladgull en sentral bestanddel, noe hun også har brukt på sine malerier og tegninger. Mange offentlige og private bestillinger av malerier og portretter. Maler med olje, eller tegner med kullstift. 

I selve påskehelgen (Skjærtorsdag - 2. Påskedag) har vi fått besøk av Martin Lindgren, som i samarbeid med flere smeder i Vietnam har fått designet ulike kniver til bruk på det norske kjøkken. Kundegruppen strekker seg også til profesjonelle kokker, og knivene er av utsøkt kvalitet. 

Her er en beskrivelse av Stavernforfatterne, som du under årets påskeutstilling kan treffe i 2. etasje i Steinbrakka inne på Fredriksvern Verft:

Cathrine Søberg, har et hovedfokus innen forebyggende helsearbeid og medisinplanter. Hun er aktiv natur- og miljøvernarbeidet og holder seminar om «Naturen som læremester». Hun har utgitt boka «Den lange veien hjem». Fra sårbarhet til styrke som er anbefalt av mange, bl.a. lege og tusenkunstner Audun Myskja. www.pippikraft.no

Brit Dyrdahl, forfatter av diktboka «Aroniadikt» og medforfatter av boka «Når en av de nærmeste utvikler demens. Gode råd til pårørende». Diktboka reflekterer i stor grad hennes tanker om naturlig hage. Demensboka har en bred innfallsvinkel og berører mange temaer innen demens, men på en kortfattet og leservennlig måte. https://www.facebook.com/brit.dyrdahl

Una Thoresen Dimola, gitt ut romanen «Bastiopia» en fantasireise i tid og rom ledet av katten Emma. Hun tar sin kjære Karl, den ensomme og pensjonerte norsklæreren, ut på reiser til Bastiopia, kattenes grenseløse land, hinsides skyggene og vår verden. Karl har sunket ned i isolasjon etter pandemien og lider dessuten av skrivesperre. Emma kurerer den ved å invitere ham til Bastiopia for å møte sine tidligere utgaver av seg selv. Bastiopia har navnet fra Bastet, egypternes kattegudinne og Utopia. Hennes neste bokprosjekt, «Elva», er en kjærlighetsroman til Lågen, livet og en gammel spansk gitar. (Tuftet på lokalkjennskap, vage minner, drømmer og vill fantasi). Una er eier og driver av sitt eget Senait forlag under www.krokusdesign.com

Kristin Dons-Wallebek, Stavern, krimforfatter som har skrevet to psykologiske thrillere, «Bak hver en dør» og «Egen fri vilje». Begge bøkene har lokal tilknytning. Den første er en krim/thriller innenfor hjemmesykepleien på Langestrand, den andre er krim/thriller innenfor vergemål. Muligens den første vergekrim i Norge. Ny bok er godt i gang, med tittelen; «Avsporing». www.owal.no

Christina Aas, Stavern. Skrevet boken «Døren som ble lukket, står åpen nå». En dikthistorie i tre deler om å leve med psykisk vold, prosessen med å komme fri og å bygge seg opp igjen. Er i skriveprosess med ny bok, denne gang en thriller. www.fidesforlag.no

Berit Mæland Bjervamoen, er medforfatter av boka «Når en av de nærmeste utvikler demens. Gode råd til pårørende». Den har en bred innfallsvinkel og berører mange temaer innen demens, men på en kortfattet og leservennlig måte. Drømmen er å skrive en barnebok, velegnet for høytlesning. Kanskje blir dette medlemskapet i SKK og Stavernsforfatterne oppstarten og opptakten til den.

Jona Hafdis Einarsson, forfatter og skribent, utdannet Cand.polit, som har gitt ut flere bøker, både sakprosa og prosa, hvorav romanene «Skyfangeren» og «Stemmer fra Srebrenica» er to eksempler. www.hafdis.no/boker

<strong>VISUELL KUNST - KJÆRAAS, ÅSE H. (GRUPPE 90)</strong>

VISUELL KUNST - KJÆRAAS, ÅSE H. (GRUPPE 90)

<strong>VISUELL KUNST - BERG, PAAL (GRUPPE 90)</strong>

VISUELL KUNST - BERG, PAAL (GRUPPE 90)

<strong>VISUELL KUNST - FOLDVIK, LAILA F (GRUPPE 90)</strong>

VISUELL KUNST - FOLDVIK, LAILA F (GRUPPE 90)

<strong>VISUELL KUNST / BRUKSKUNST - JACOBSEN, LINDA M. (GRUPPE 90)</strong>

VISUELL KUNST / BRUKSKUNST - JACOBSEN, LINDA M. (GRUPPE 90)

<strong>VISUELL KUNST - GRØNBERG, TORILL (GRUPPE 90)</strong>

VISUELL KUNST - GRØNBERG, TORILL (GRUPPE 90)